Obuća

U irskom plesu se koriste dva tipa cipela: tzv. hard shoes (step cipele) i soft shoes (baletanke).

Step cipele su slične cipelama koje se koriste za američki step, s tom razlikom što su kod cipela za irski ples prednji i zadnji blokeji napravljeni od drveta, sa dodatkom pleksiglasa, umesto od metala. Stoga su cipele za irski ples znatno su glomaznije. Prve cipele za irski step imale su drvena ili kožna ojačanja sa metalnim ekserima. Kasnije su ojačanja i štikle pravljeni od smole ili pleksiglasa, kako bi cipele dobile na lakoći i zvuku.

Soft shoes, koje se još zovu ghillies, liče na baletanke, osim što nemaju tvrd vrh i imaju pertle umesto traka. Ghillies nose samo devojke, dok momci nose crne kožne cipele, koje liče na tzv. džez-patike sa tvrdom štiklom. Na taj način plesači mogu da proizvode „klikove“ (zvuk udarca petom o petu).

  • haljina3
  • cipele
  • haljina
  • haljina1
  • pumps

Kostimi

Pre nekoliko generacija je odgovarajuća haljina za takmičenje bila prosto „najlepša nedeljna odeća“. Osamdesetih godina dvadesetog veka postale su popularne kitnjaste vezene haljine. Danas se koristi još više ukrasa na devojačkim haljinama, uključujući čipku, šljokice, svilu, produženi vez i dr. Odnedavno je moguće kupiti čak i haljine sa led-lampicama. Često na prvi pogled sve ove kreacije deluju prenaglašeno i neprirodno, ali samo par sati provedenih na nekom od takmičenja može da promeni utisak, pa čak i da vas natera da nađete svog „favorita“. Svaka škola irskog plesa ima svoje timske haljine, ali plesačice mogu dobiti svoju solo haljinu sa posebnim dizajnom i bojama kada dostignu određeni plesni nivo. Pravila za kostim na takmičenju su jasno definisana u pogledu dužina haljine, rukava, boja čarapa. Samo za određene takmičarske kategorije postoji sloboda izbora kada je kostim u pitanju.

Za frizure je na takmičenjima ostavljena veća sloboda. Ipak, većina takmičarki uvija kosu ili nosi neku od perika, posebno dizajniranih za irske plesačice. Na svetskim prvenstvima je perika gotovo obavezna, dok na manjim takmičenjima ima više raznolikosti, pa se tu mogu sresti i takmičarke sa dredovima upakovanim u punđu.

Muškarci su na takmičenjima nekada nosili kiltove u bojama svoje plesne škole. Danas većina njih nosi košulju, prsluk i kravatu, u kombinaciji sa crnim pantalonama. Ali kada dostignu neki viši nivo, kao i devojke, imaju pravo da izaberu poseban dizajn za svoju takmičarsku garderobu.

Kada je u pitanju show dance i moderni nastup – tu granica nema. Trendovi se menjaju iz sezone u sezonu, i mogu se videti najrazličitiji krojevi i modeli kostima: od klasičnih haljinica spuštenih ramena, preko adaptacija takmičarskih modela, suknji, šortseva, pa sve do golih stomaka i - donjeg veša. Dokle god ne sputava u izvođenju virtuoznih skokova, sve je prihvatljivo.

 

fotografije: Pinterest

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: erinsfiddle@gmail.com

            

© 2015 Erin's Fiddle