1. ŠTA JE CEILI.

Ceili (čita se: "kejli"), koji se ponekad jednostavno opisuje kao irski folklorni ples, je vrsta irske igre koja verovatno najviše liči na srpski folklor. U pitanju su grupni plesovi, koji se igraju u parovima, u kružnim formacijama, ili u dugačkim kolonama, a plesači nose baletanke ili patike koje nisu ozvučene - tzv. "soft shoes". Više o istoriji i formi ceili plesova možete da pročitate ovde: Ceili

Opširnije: 5 Stvari koje treba da znate o irskim Ceili plesovima!

Roditelji širom sveta su u konstantnoj potrazi za zdravim sportskim aktivnostima za svoju decu. Dragi roditelji, da li ste ikad razmišljali o irskom plesu? Ne samo da će vaša deca biti fizički aktivna (i te kako), već će naučiti šta znači timski duh, upoznati nove drugare i irsku kulturu. 

Opširnije: Irski ples za decu – da ili ne?

Nakon uspešnog učešća na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Milanu, gde je Srbija prvi put bila zastupljena, učestvovali smo proteklog vikenda na 12. Evropskom prvenstvu u irskom plesu.

Ovo prestižno takmičenje održano je od 18. do 20. novembra u Beču, a učestvovalo je preko 350 najboljih plesača iz kontinentalne Evrope.

Opširnije: SRPSKI PLESAČI NA EVROPSKOM PRVENSTVU

U prvom i drugom delu Arijana je pokušala da odgovori na pitanje da li je ples umetnost, sport ili nešto treće. Dugogodišnje plesačko iskustvo i znanje stečeno na sportskoj akademiji omogućilo joj je da irski ples sagleda iz različitih uglova i da ga dovede u vezu sa snagom mišića. Za kraj, obradila je još nekoliko ključnih aspekata irskog plesa, kao što su fleksibilnost i kondicija. Da li su irski plesači ujedno i sportisti?

 

Opširnije: Irski ples - simpatično skakutanje ili iscrpljujuća disciplina? - 3. deo

U prvom delu ovog bloga Arijana je započela temu koje se verovatno svi plesači i plesačice u nekom trenutnu dotaknu – da li je ples, umetnost, sport ili nešto treće. Sa stanovišta dugogodišnje plesačice, ali i studentkinje sportske akademije, na primeru irskog plesa, nastavlja sa razmatranjem različitih aspekata ovog pitanja, i to kroz analizu dinamike i rada mišića u irskom plesu.  

Opširnije: Irski ples - simpatično skakutanje ili iscrpljujuća disciplina? - 2. deo

Strana 1 od 2

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: erinsfiddle@gmail.com

            

© 2015 Erin's Fiddle