BILJANA PAJIĆ

Biljana je rođena 1987. godine u Beogradu. Po zanimanju je master profesor nemačkog jezika i književnosti, radi kao bibliotekar i doktorand je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Plesom se bavi gotovo čitavog života - isprva folklorom od svoje pete, a potom irskim plesom od sedamnaeste godine. I dalje se trudi da proširi vidike na tom polju, pa se neko vreme bavila i flamenkom, a početkom 2015. se priključuje plesnoj školi koja se bavi sving- plesovima. U svet irskog plesa ulazi 2004. godine, a 2006. učestvuje u osnivanju trupe "Erin's Fiddle". U trupi je instruktor i koreograf od samog početka. 2011. godine u Dablinu polaže prvi instruktorski ispit ("assessment") u irskoj plesnoj komisiji CLRG, čime dobija zvanje "Conditional Teacher" i time irski ples u Srbiji uvodi u svet međunarodnih takmičenja. Ovo zvanje potvrđuje 2014. godine na novom ispitu pred komisijom. Biljana se neprestano trudi da usavrši svoje veštine irskog plesa, kako bi svoja znanja prenela na plesače trupe, pa je do sada ostvarila saradnju sa brojnim poznatim instruktorima, od kojih su mnogi držali plesne radionice u Beogradu, a 2013. godine je u Limeriku pohađala seminar za instruktore irskog plesa u organizaciji Fondacije Meri Dafi. Biljana u trupi drži treninge za sve plesne nivoe i uzraste, a pored redovnih treninga drži i kondicione, takmičarske, treninge kejli plesova i performans- tima. Pored instruktorskih i koreografskih poslova, koje potvrđuju brojne koreografije, kao i medalje sa međunarodnih takmičenja plesača trupe, zadužena je i za odnose sa javnošću, stejdž-menadžment i sve vrste pregovora u okviru trupe, kao druge organizatorske poslove.

Omiljena vrsta plesa: Ceili

Biljana veruje u timski rad, koji je od osnivanja do danas glavna karakteristika trupe Erin's Fiddle. Kao u kejli- plesovima, u kojima izvođenjem jednostavnih koraka i naizgled sitnih pokreta nastaju velike i komplikovane formacije, na taj način su timskim radom, malim doprinosima pojedinaca, nastajali najlepši i najveći uspesi trupe.

 

ANA KOTEVSKI 

Ana je rođena u Beogradu 1988. godine, gde i dan danas živi radi i igra. Sa irskim plesom se upoznala 2004. godine, a samo dve godine kasnije, 2006. sa nekoliko tadašnjih saigrača učestvuje u osnivanju trupe Erin’s Fiddle. Po struci je diplomirani Menadžer umetničke produkcije, a kroz rad u trupi uspela je da spoji tri svoje velike ljubavi – ples, organizaciju i rad sa ljudima. Osim formalne funkcije predsednika Udruženja građana “Erin’s Fiddle”, Ana je trener, koreograf, projektni menadžer, kostimograf, scenograf (po potrebi i još mnogo toga) i naravno aktivan plesač – takmičar i deo performans tima. Kao član Erin’s Fiddle učestvovala je na mnogim međunarodnim takmičenjima irskog plesa (u Beču, Milanu, Štutgartu i Pragu), na kojima je osvajala brojne nagrade. Ipak, daleko više je ponosna na uspehe plesača koje je pripremala za ta ista takmičenja, kako mlađih, tako i starijih, od 7 do 27 godina. Svoje iskustvo trenera sticala je višegodišnjim intenzivnim radom sa ljudima, u saradnji sa ostalim trenerima trupe i kroz raznovrsne radionice sa inostranim instruktorima irskog plesa. Pored svoje aktivne uloge u Erin’s Fiddle, Ana je zaposlena na poziciji administrativnog asistenta u HR firmi GI GROUP, odsek za trening i razvoj zaposlenih.

Omiljena vrsta plesa: Slip jig

Dobro odigran slip zahteva mnogo napora, uloženog truda i energije, dok spolja gledano deluje graciozno i staloženo, baš kao i Ana - pored svih redovnih dnevnih obaveza, akcija, planova i problema i dalje svojim saigračima i kolegama uvek pristupa sa osmehom i razumevanjem.

 

 

MILENA JOVANOVIĆ

Milena je rođena 1987. godine u Beogradu. Zakoračila je u svet irskog plesa 2005. godine, a dve godine kasnije, priključuje se trupi Erin’s Fiddle. Ovaj magični plesni svet ju je privukao i motivisao da godinama razvija svoje izvođačke sposobnosti, o čemu svedoči veliki broj nastupa, kako grupnih tako i solističkih, kao i brojna međunarodna takmičenja u irskom plesu. Razvojem kvaliteta igranja, Milena je upoznala i druge aspekte irskog plesa. Naime, od 2010. postaje trener i koreograf. U radu sa odraslima, a nešto kasnije i sa decom, nailazila je na brojne izazove, koji su pozitivno uticali na njen pedagoški razvoj. Oduvek je postojala ljubav prema učenju drugih, o čemu svedoči i njena profesionalna orijentacija. Milena je po zanimanju master teoretičar umetnosti. Trenutno je na doktorskim studijama iz ove oblasti i radi kao saradnik u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Svoja znanja iz muzike su joj poslužila da se iskaže na još jedan kreativan način, a to je komponovanje. Napisala je nekoliko kompozicija za irsku plesnu predstavu ''Erindol'', koja se izvodila 2012. godine u Beogradu. Milena teži da sve svoje tri ljubavi: muziku, ples i pedagogiju, neprestano razvija i proširi znanja iz ovih oblasti, koji joj uvek pružaju neku vrstu izazova, a zatim i zadovoljstva.

Omiljena vrsta plesa: Hornpipe

Ovo je jedan od plesova koji se igra u cipelicama za step. Karakteriše ga punktiran ritam, koji je neophodno precizno naglasiti, baš zbog njegove ritmičke osobenosti. Kako je fokus ovog plesa na ritmu i podražavanju njegove ''seckavosti'' lako se zanemare stav i držanje, što je jedna od najvažnijih karakteristika bilo kog plesa, a naročito irskog. Savladati ovaj ples je veliki izazov. Zahteva puno truda, ritmičke preciznosti i dosta ambicije, što je za Milenu od velike važnosti i što najviše ceni.

 

 

BRANISLAV MILOJKOVIĆ

Bane je rođen u Trsteniku, 1988. godine. Za razliku od ostalih trenera, on se nije bavio irskim plesom u vreme osnivanja Erin's Fiddle, već se pridružio trupi kao polaznik 2009. godine. Od tada vredno skače i lupa nogama u pod, a o kvalitetu njegovog skakanja i lupanja danas svedoče brojne osvojene medalje sa međunarodnih takmičenja. Sa trupom Erin's Fiddle je učestvovao u velikom broju šou nastupa, kao deo nastupačke grupe i solista, a od skorije aktivno radi i iza scene kao koreograf. U svom ne-plesnom životu radi kao asistent pri svom fakultetu. Kako smatra da mu je prenošenje znanja i veština životni poziv, rado je prihvatio ponudu da postane jedan od trenera kada mu je to ponuđeno 2013. godine. Bane vodi i tumblog na koji redovno kači duhovite slike i priče inspirisane životima irskih plesača.

Omiljena vrsta plesa: Tradicionalni set

Za tradicionalne setove važi da su koraci i muzika unapred određeni, tako da se ovi plesovi uvek igraju na isti način, bilo u Americi, bilo u Australiji. Ipak, set uvek ostavlja dovoljno prostora plesaču da uvede svoje lične ukrase i tumačenje pri izvođenju. Za setove se može reći da stavljaju poseban akcenat baš na ličnost pojedinačnog plesača, i njegov prisni doživljaj plesa. Bane posebno vrednuje individualnost pojedinca i raznolikost čovečanstva, i trudi se da podstiče ljude oko sebe da izraze svoje istinsko biće što otvorenije.

 

 

 

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: info@erinsfiddle.com

            

© 2015 Erin's Fiddle