1. ŠTA JE CEILI.

Ceili (čita se: "kejli"), koji se ponekad jednostavno opisuje kao irski folklorni ples, je vrsta irske igre koja verovatno najviše liči na srpski folklor. U pitanju su grupni plesovi, koji se igraju u parovima, u kružnim formacijama, ili u dugačkim kolonama, a plesači nose baletanke ili patike koje nisu ozvučene - tzv. "soft shoes". Više o istoriji i formi ceili plesova možete da pročitate ovde: Ceili

 

2. CEILI JE DRUŠTVENI PLES.

U irskoj se često organizuju tzv. "ceili večeri", gde se uz živu muziku igraju popularni ceili plesovi. Ovo je odličan način za upoznavanje novih ljudi i provođenje vremena sa prijateljima. Ceili plesovi mogu da se igraju ležerno, i nema komplikovanog rada nogama, tako da bilo ko ko želi može lako da nauči pokrete i da se uključi u zabavu.

 

3. POSTOJI KNJIGA KEJLIJA.

Irska plesna komisija (CLRG) je radi očuvanja tradicije sastavila spisak 30 popularnih ceili plesova kako bi se pobrinula da se njihov originalni oblik ne izgubi sa prolaskom vremena. Neki od ovih plesova se igraju na popularne melodije, kao što su "Lannigan's Ball" ili "Haste to the Wedding".

 

 

4. CEILI MOŽE DA BUDE TAKMIČARSKI.

Irska plesna komisija organizuje takmičenja u irskom plesu na kojima su solo plesovi glavna tema, ali takođe ima ceili plesova. Kod takmičenja u ceili plesovima poseban akcenat se stavlja na to da plesači treba da savršeno izvode formacije i kreću se na identičan način.

 

5. CEILI SE LAKO UČI.

Da biste počeli da igrate ceili treba vam samo par osnovnih koraka i ostatak je na pozitivnom duhu. Ceili plesovi su napravljeni kao društvena aktivnost - uvek ćete oko sebe imati druge plesače koji mogu da vam pomognu i usmere vas. Ako se baš svi zbune (a dešavalo nam se :) ), snaći ćemo se nekako, verujte nam. Dođite u subotu, 17. 03. na irsko popodne u Erin's Fiddle, da u krugu naše škole vidite kako izgledaju ceili plesovi, i, naravno, oprobate se. :) 

 

 

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: erinsfiddle@gmail.com

            

© 2015 Erin's Fiddle