Nakon uspešnog učešća na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u Milanu, gde je Srbija prvi put bila zastupljena, učestvovali smo proteklog vikenda na 12. Evropskom prvenstvu u irskom plesu.

Ovo prestižno takmičenje održano je od 18. do 20. novembra u Beču, a učestvovalo je preko 350 najboljih plesača iz kontinentalne Evrope.

Evropsko prvenstvo se odigrava svake godine u novembru u nekoj od evropskih prestonica, a pobedom na Evropskom plesači obezbeđuju učešće na Svetskom prvenstvu. Prošle godine je Branislav Milojković bio prvi srpski plesač koji je na jednom ovakvom takmičenju odmerio snage sa kolegama iz seniorske kategorije. Ovoga puta Srbija je na Evropskom prvenstvu u irskom plesu imala dva predstavnika: Arijanu Obradović, koja je u konkurenciji od čak 64 seniorke ušla u uži izbor i zauzela 30. mesto, i ponovo – Branislava Milojkovića, koji je u nešto malobrojnijoj muškoj konkurenciji zauzeo 12. mesto.

Pored toga, 11 plesača naše trupe predstavljalo je Srbiju u revijalnom delu, na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog prvenstva pred međunarodnim auditorijumom od preko 800 gledalaca. Otvaranje je održano u petak, 18. novembra, a srpski plesači su na opšte oduševljenje publike iz cele Evrope izveli koreografiju iz autorske predstave „Ritam grada“, inspirisane Beogradom.

Paralelno sa Evropskim prvenstvom, održano je i međunarodno takmičenje u irskom plesu za sve uzraste i plesne nivoe, „Mainland Europe Feis“. Na ovom takmičenju učestvovalo je 24 plesača, osvojivši 9 zlatnih, 2 srebrne i 9 bronzanih medalja. Time su potvrdili da je srpska plesna scena dostojna međunarodne konkurencije i da će za kvalifikaciona takmičenja narednih godina iznedriti još mnoštvo talentovanih plesačica i plesača.

 

Ana Kotevski  +381 63 615 880 / E-mail: erinsfiddle@gmail.com

            

© 2015 Erin's Fiddle